Akumulator (baterija): pomembno je vedeti

Akumulator in vsi ostali avtodeli na zalogi | hitra dostava | ugodne cene | visoka kvaliteta. Poiščite ustrezen akumulator za vaše vozilo v spletni trgovini kruno.si

Akumulator in potrebna pozornost

Posebej je treba vedeti ali je oznaka + na levi ali desni strani. Povezovalni kabli v avtomobilu so namreč postavljeni tako, da zamenjava ali obračanje akumulatorja pri montaži ni možna. 

Akumulator gledamo tako, da so priključki na naši gledani strani. In samo tako ugotavljamo ali je + na desni strani ali na levi.

Pomembne oznake na akumulatorju

Naslednje oznake so nazivna moč akumulatorja. Najbolj pogosta med osebnimi avtomobili je od 50 do 100 AH nazivne moči. Poleg tega je še oznaka moči akumulatorja, ki je označena z Amperi. Primer 70AH 760A je nazivna moč, ki mora biti ob nakupu enaka kot je v avtomobilu. 

Izjemoma lahko pri nabavi tudi povečamo nazivno moč primer iz 70AH 760A na 75AH in 800A. V tem primeru ne moremo narediti napake. Ni pa priporočljivo kupiti slabšo nazivno moč. V takem primeru se kompletna električna shema v avtomobilu poruši.

Akumulatorji se označujejo tudi s obliko + in minus priključkov. Najbolj pogosti so okrogli B13 oznake. To so okrogli priključki določene dimenzije in so najbolj pogost priključek na trgu in v avtomobilih.

AKUMULATOR FORD OEM 1917574
AKUMULATOR FORD OEM 1917574

Akumulatorski priključki

Druge vrste priključkov so ploščati, ki se privijajo s posebnimi drugače izvedenimi klemami. V sodobnem času jih je vsak dan manj. Za premostitev težav so proizvajalci dali na trg tudi posebne dodatke, ki omogočajo kot vmesnik uporabo normalnih akumulatorjev z okroglimi priključki.

Električni vodniki na avtomobilu, ki so priključeni na akumulator so zaključeni s tako imenovanimi klemami. Iste so izdelane iz svinca ali zlitine brona. Na sebi imajo pritrdilne vijake, ki omogočajo trden stalen stik med akumulatorjem in avtomobilsko elektriko.

Pri sodobnih akumulatorjih in avtomobilih je vzdrževanje in kontrola akumulatorjev nepotrebna. Akumulator mora biti v stalni funkciji polnjenja in praznjenja.

Če tega ni je potrebno občasno opraviti daljšo vožnjo ali akumulator napolniti s pomočjo polnilca.

Življenjska doba akumulatorjev pri normalni uporabi je od 3 do 6 let odvisno od blagovne znamke in kvalitete.